Finska i Švedska podnele zahtev za članstvo u NATO-u

Finska i Švedska  podnele zahtev za članstvo u NATO-u

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Zahtev za pridruživanje NATO-u zvanično su predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu. On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO-u.


“Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbednost”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.


Takođe je rekao da je to “istorijski trenutak koji mora da se iskoristiti”.


“Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru”, poručio je generalni sekretar NATO-a.


Zahtev za članstvo sada treba da odobri 30 država članica Alijanse.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske Alijansi.


Ukoliko primedbe turskog predsednika budu prevaziđene, a pregovori o pristupanju prođu kako se očekuje, ove dve zemlje bi mogle da postanu članice NATO-a u roku od nekoliko meseci, navodi AP.


Kako dodaje američka agencija, proces pristupanja obično traje osam do 12 meseci, ali NATO želi da se sam proces ubrza zbog Rusije.