Dušku Kneževiču oduzeti pasoši

0

Odbeglom bankaru Dušku Kneževiću juče su u londonskom sudu oduzeti pasoši – crnogorski, britanski i kiparski, ograničeno mu je kretanje i nad njim je uveden elektronski nadzor.
To je dnevnom listu “Vijesti” potvrdio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.
Time je formalno počeo proces ekstradicije, a Knežević je na saslušanje pozvan zbog poternice koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.
Katnić je potvrdio da su tamošnje vlasti Kneževiću zabranile da se približava aerodromima, železničkim stanicama i lukama.
“Sada slijedi standardna procedura tokom koje će londonski sud od nas tražiti dokumentaciju na osnovu koje tražimo izručenje. Mi ćemo postupati po njihovim zahtevima, a naš zahtev pred tamošnjim sudom zastupa britanski tužilac”, objasnio je Katnić.
Zatraženo je da Knežević i njegov pravni tim do narednog ročišta, 17. oktobra, iznesu argumente protiv ekstradicije u pisanoj formi, kao i da predlože sve dokaze na koje imaju namjeru da se pozivaju.
Kneževiću nije određen ekstradicioni pritvor, jer je sudu položio jemstvo od 70.000 funti,a proces izručenja može trajati godinama.
Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe formirane zbog pranja novca, utaje poreza i ucena. Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.
Vlada Crne Gore je juče na sednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Velike Britanije, kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i “olakšava njena primena” , koji su dve države potpisale 5. marta ove godine nakon izbijanja afere “Atlas”.
Velika Britanija je članica Saveta Evrope, kao i Crna Gora, koje obavezuje Evropska konvencija o ekstradiciji. Ona predviđa izručenje osoba koje se traže za krivični postupak ili za izvršenje kazne ali se ne primenjuje na politička ili vojna krivična djela.