Džozef: „Nezdravo približavanje Vučića i Rame“

Džozef:  „Nezdravo približavanje Vučića i Rame“

Približavanje Edija Rame i Aleksandra Vučića nije “zdravo”, kaže za Radio Sloboda Evropa Edvard Džozef , predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

“Naime, treba se podsetiti da Velika Srbija vodi ka stvaranju Velike Albanije, i obrnuto. To je veoma opasna dinamika i ona se prelama na Kosovu na reci Ibar. Regionalno ekonomsko tržište je veoma važno za sve zemlje, ali se ne može ostvariti bez evropskih, demokratskih vrednosti. Naprotiv, može biti opasno,” smatra Džozef.

On ističe da ekonomska normalizacija po ugledu na Trampov pristup omogućava izvesne benefite.

“Ali, prava prepreka ekonomskom rastu u regionu je političke prirode. Da je ta inicijativa tako dobra i da se radi samo o zarađivanju novca, ‘Otvorenom Balkanu’ bi se pridružile i Crna Gora, Kosovo i BiH,” ocenio je Džozef koji je učestvovao u međunarodnim misijima u BiH, na Kosovu i Severnoj Makedoniji,” kaže Džozef.

Po njegovim rečima, Vučić predstavlja Srbiju kao ključnog zapadnog partnera u regionu, iako to nije.

“Zapravo je faktor destabilizacije. Ne možete biti partner Zapada i, istovremeno, promovisati ‘srpski svet’, jer su te dve stvari nespojive. Ne možete biti zapadni partner, a pri tom promovisati Si Đinpinga i Vladimira Putina, sklapajući strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom,” smatra Džozef.

On dodaje da Srbija ne može biti istinski kandidat za članstvo u EU, dok joj je najbliži partner Mađarska sa neliberalnim režimom koji podriva vrednosti i integritet evropskog bloka.

Po njegovom mišljenju, Zapad toleriše takvo ponašanje Srbije zbog poluge uticaja na Kosovo zato što pet članica EU, od kojih su četiri i u NATO-u, ne priznaju Kosovo.

“Kada bi te četiri zemlje (Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka) priznale Kosovo, Srbija bi ostala bez pomenutog instrumenta,” smatra Džozef dodajući da su mnoge od ovih ocena sadržane su u predstojećem izveštaju koji je pisao sa stručnjacima iz Srbije, Kosova i pet članica EU koje ne priznaju Kosovo.