E-cigarete štetne za srce

0

Uređaji i hemikalije koji se koriste za elektronske cigarete mogu oštetiti kardiovaskularni sistem, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Kardiovaskularna istraživanja“. Elektrosnke cigarete sadrže nikotin, čvrste materije, metal i arome, a ne samo bezopasne vodene pare, tvrdi Leren Vold sa državnog univerziteta u Ohaju.

Studija pokazuje da sitne čestice imaju direktne efekte na srce, a i nikotin povećava krvni pritisak. I drugi sastojci mogu da dovdu do upale , oksidativnog stresa i nestabilnog protoka krvi i povezani su sa trombozom, koronarnom bolešći i hipertenzijom, tvrdi Vold.

Elektronske cigarete sadrže formaldehid koji je klasifikovan kao uzročnik raka i povezan sa oštećenjima srca, što je potvrđeno u eksperimentima sa pacovima. Nauka skoro da ništa ne zna o potencijalnim opasnostima po zdravlje aromatičnih agenasa koji se nalaze u e-cigaretama.

Stuija navodi da je u 24 države zabeleženo 37 smrtnih slučajeva povezanih sa elektronskim cigaretama. Takođe je evidentirano 1900 slučajeva plućnih oboljenja.
U svetu je 2011. godine bilo sedam miliona korisnika e-cigareta, au 2018. čak 41 milion, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Svaki četvrti srednjoškolac u Americi koristi e-cigarete.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime