El Bagdadi ubijen – treći put

0

“Nevidljivi kalif”, Abu Bakir El Bagdadi, lider Islamske države ( ISIS) – ubijen je posle višegodišnje potrage specijalnih snaga SAD. El Bagdadijevu smrt je objavio američki predsednik Donald Tramp, na konferenciji za medije. Iako je svojevremeno snažno kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu kada je obaveštavao javnost da je ubijen Osama Bin Laden, Tramp sada , izgleda, drugačije gleda na likvidaciju terorista.
Tramp je u obraćanju u Beloj kući rekao da je Bagdadi “umro pošto je uleteo u smrtonosni tunel, plačući i kukajući sve vreme”.
“Za sobom je u tunel poveo svoje troje dece. Došao je do kraja tunela dok su ga naši psi jurili. Aktivirao je pojas sa eksplozivom. Sa njim je poginulo i njegovo troje dece”, rekao je Tramp, dodajući da je Bagdadi umro kao kukavica, plačući, prenosi CNN.
Prema Trampovim rečima, telo je osakaćeno u eksploziji, ali su DNK analize potvrdile Bagdadijev identitet. “I to je on”, naglasio je američki predsednik.
On je izjavio da je sa vojnim zvaničnicima nadgledao ovu akciju, dodavši da su u njoj ubijeni mnogi ljudi iz Bagdadijevog okruženja. Tačan broj će biti objavljen naknadno, rekao je Tramp koji je naglasio da u akciji nisu nastradali američki vojnici.
Pre dve godine ruske snage su saopštile da je El Bagdadi ubijen u blizini Rake. Ali je on ubrzo video snimkom potvrdio da je „prerano“ sahranjen.
Potera za El Bagdadijem je bila neuspešna sve do poraza ISIS-a u Siriji i Iraku. Ova teroristička organizacija je kontrolisala u jednoim periodu 88 hiljada kvadratnih kilometara teritorije, nastanjene sa preko osam miliona ljudi.
Opasnost od “Islamske države” je na Bliskom istoku mobilisala i Kurde, i Sirijce i Rusiju i SAD. Kurdi su podneli glavni teret borbe na terenu protiv islamista – u tim operacijama je poginulo 11 hiljada Kurda. Uništenje kalifata je bio i cilj međunarodne koalicije predvođene SAD-om, Rusije, Irana, sirijskog predsednika Bašara el-Asada.
Iako je bila raspisana i nagrada od 25 miliona dolara za informacije o Bagdadiju, njegovo lociranje je bilo moguće tek nakon što je organizacija koju je predvodio vojnički poražena u Iraku i Siriji.
Bagdadi – čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri – rođen je u 1971. godine u iračkom gradu Samari, u porodici sunita koja tvrdi za sebe da je potomak plemena proroka Muhameda Kurajiš – što je jedan od ključnih preduslova u islamskoj istoriji da bi se postao kalif.
O malena zvali su ga “vernik” jer provodio dosta vremena u lokalnoj džamiji učeći Kuran i kritikovao one koji se nisu pridržavali islamskog, šerijatskog zakona.
U Bagdadu je završio master studije nakon čega je upisao doktorske na Islamskom univerzitetu.
Nakon američke invazije Iraka i zbacivanja tamošnjeg lidera Sadama Huseina, Bagdadi je navodno učestvovao u osnivanju islamističke grupe “Džamat Džaiš Ahl el-Suna va-I-Džamah” koja je napadala trupe zapadne alijanse. Bio je na čelu komiteta za šerijatsko pravo u ovoj grupaciji.
Početkom 2004, američke trupe su uhapsile Bagdadija u Faludži, gradu zapadno od Bagdada. Odveden je zatvor Baka, koji je postao “univerzitet” za buduće lidere “Islamske države”, gde su zatvorenici bili radikalizovani razvivajući mrežu.
Bagdadi je, navodno, predvodio molitve i držao propovedi u zatvoru, a ponekad je američki upravnik tražio od njega da posreduje u sporovima, navodi BBC u prilogu o životnom putu ubijenog teroriste.
Pušten je nakon 10 meseca pošto nije smatram velikom pretnjom.
Nakon izlaska iz zatvora, veruje se da je Bagdadi stupio u kontakt sa novoformiranim ogrankom Al kaide u Iraku, koja je pod vođstvom Jordanca Abu Musabaal Zarkavija, postala okosnica pobune i ozloglašena zbog brutalne taktike, uključujući odsecanje glave.
Početkom 2006, Al kaida je stvorila džihadističku krovnu organizaciju “Mudžahedin Šura savet”, kojoj je Bagdadijeva grupa iskazala lojalnost i pridružila joj se.
Krajem te godine, nakon ubistva Zarkavija u američkom vazdušnom udaru, ova organizacija je promenila ime u “Islamsku državu Iraka” (ISI).
Bagdadi je bio zadužen za šerijatsko pravo i postao član konsultativnog Saveta Šura.
Kada je lider ISI Abu Umar el-Bagdadi ubijen u operaciji američkih snaga 2010, zajedno sa njegovim zamenikom Abu Ajubom el-Masrijem, Abu Bakr al-Bagdadi je imenovan za njihovog naslednika.
Došao je na čelo organizacije u trenutku kada su američki komandanti verovali da je na ivici poraza.
Početkom 2013. godine njegove snage izvele su nekoliko desetina napada u Iraku. Istovremeno, pridružile su se pobuni protiv sirijskog predsednika Asada, šaljući sirijske militante iz Iraka da uspostave “Al-Nusra Front” kao ogranak Al kaide u toj zemlji, gde su pronašli utočište i lako dostupno oružje.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime