Hrvatska: „Terajte migrante, ali pazite da vas ne snime“

0

Hrvatski portal „Index“ objavio je naredbu o postuzpanju policajaca prema migrantma. Tu naredbu, pod naslovom „ obaveze i smjernice policijskim službenicima“ poslao je u oktobru prošle godine zamenik komandanta stanice pogranične policije Bajakovo, Zlatko Čačić. To je, kako piše Index, zapravo nalog policajcima da migrante teraju preko granice.

MUP, naravno, odbija takvo tumačenje, navodi ovaj portalm tvrdeći da se u Bajakovo dovoze migranti zatečeni u zoni nadležnosti drugih policijskih stanica i potom upućuju prema Srbiji. Na tom delu državne granice je, naime, prema rečima izvora Indexa, zbog konfiguracije terena ljude lako oterati u susednu državu.

Reč je o nasilnoj deportaciji, takozvanom pushbacku. Iako je nedpozvoljen po svim važećim propisima, bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u leto 2019. godine u intervjuu švajcarskoj javnoj televiziji SRF otvoreno je priznala da ga hrvatska policija sprovodi.

Nasilje hrvatske policije prema ljudima koji pokušavaju da uđu u državu i, samim time, u EU potvrdili su i snimci međunarodne mreže istraživačkih novinara nastali na granici prema Bosni i Hercegovini, u zoni u nadležnosti Policijske uprave karlovačke.

Osim podređenima, Čačić ih šalje i zapovedniku postaje Luki Domaćinoviću:

“Poštovani! Na kolegiju načelnika PU Vukovarsko srijemske skrenuta je pozornost na postupanje policijskih službenika prema migrantima zbog nedavno objavljenih snimaka nevladinih organizacija o postupanju pol. službenika na području PU Karlovačke.Navedene snimke izazvale su različite reakcije i polemike među građanima i unutar samih policijskih službenika. Radi zaštite samih policijskih službenika potrebno je da vođa grupe prilikom odvraćanja iz dubine bude prisutan pri samom odvraćanju, a samo odvraćanje provode pol. službenici koji su i postupali prema migrantima. Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje. Ukoliko zamijetite da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju upozorite te pol. službenike i o istom upoznajte rukovoditelje.

Samo odvraćanje potrebno je disperzirati na više mjesta i prije samog odvraćanja dobro pregledati okolicu samog mjesta radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera”.

U nastavku, Čačić određuje pravila primopredaje smene, podseća na obavezu nošenja naoružanja i ostale opreme i uredne uniforme. Na kraju napominje kako su se svi policijski službenici dužni “ponašati sukladno etičkom kodeksu policije”.