Eparhija razočarana zabranom patrijarhu da uđe na Kosovo

Eparhija  razočarana zabranom patrijarhu da uđe na Kosovo

Eparhija raško-prizrenska sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila je odluku kosovskih vlasti, kojom je zabranjen ulazak Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, i zajedno sa ostalim arhijerejima učestvuju u služenju Svete Liturgije u Pećkoj Patrijaršiji i svečanom otvaranju ovogodišnjeg sabora arhijereja SPC“, poručili su.
Podsećaju da ovo nije prvi put da se Patrijarhu zabranjuje ulazak, odnosno poseta Pećkoj Patrijaršiji.
„Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Sv. Arhijerejskog sabora u Pećkoj Patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima“, navode iz Eparhije.
Odluku Prištine vide i kao pokazatelj situacije u kojoj se nalaze SPC i Srbi na Kosovu.
„Verska prava i slobode koje su potrebne našem narodu i Crkvi na Kosovu i Metohiji su univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava. Onemogućavanje slobode na verska okupljanja, odsustvo slobode kretanja verskih velikodostojnika i prava na njihov pastoralni rad dodatno pokazuju alarmantno tešku situaciju u kojoj živi naš narod sa svojom Crkvom na ovom prostoru“, poručili su.
Ukazuju i na reči Patrijarha o suživotu, miru i međusobnom poštovanju.
„Eparhija raško-prizrenska naglašava da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovom prostoru. Tu poruku je Patrijarh srpski G. Porfirije redovno ponavljao kada god bi boravio na Kosovu i Metohiji ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju“, zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske.