Eparhija: „Uvek uhapse nekog na Gazimestanu“

Eparhija: „Uvek uhapse nekog na Gazimestanu“

Eparhija: Stvara se opasan presedan, svake godine nekog uhapse na Gazimestanu, pa ga osude bez dokaza

Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom izricanja zatvorske kazne N. N. koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu. Mladić iz Beograda juče je osuđen u prvostepenom postupku na osam meseci zatvora zbog navodnog „izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“. Njemu se na teret stavlja da je navedenog datuma uzvikivao „Ubij, ubij Šiptara“, kao i da je posedovao srpsku zastavu, a što su bili iskazi svedoka.

Sa druge strane, njegova advokatica Jovana Filipović tvrdi da reči za koje ga optužuju on nije izgovorio i da to niko nije čuo, osim policajaca koji su u ovom slučaju uzeti kao svedoci, te da zastava koja se pominje nije bila njegova.

Filipović je po izricanju presude odmah najavila da će na nju uložiti žalbu i ponovila je da smatra da dokazi koje su izneli svedoci nisu relevantni.

Eparhija raško–prizrenska je izrazila „najdublje razočaranje i indignaciju“ povodom presude koja je izrečena ovom mladiću. Takođe tvrde da je osuđen bez ijednog materijalnog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama.

Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama“, ocenili su.

Iz Eparhije navode da su oni, ali i cela srpska zajednica, „mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata“, kao i da niko za to nije odgovarao.

Ukazali su na, kako navode, opasan presedan koji stvara Kosovska policija – „da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza“.

To smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan“, ocenili su iz Eparhije.

Dodaju da i da je presuda izrečena N. N. nepravedna, te su izrazili nadu da će „razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku“.

Podsetili su i na izjavu kosovskog premijera, koji je rekao da se Srbi osećaju bezbedni, te da su oni koji se tako ne osećaju „kriminalci i korumpirani“

Eparhija raško–prizrenska ukazuje na to da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i „konačno objasni vlastima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava“.

Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu“, zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske.