Erdogan u Briselu

0

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan danas putuje u Brisel kako bi razgovarao o novoj migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici, objavila je državna televizija TRT. Erdogan u centar e vropske administracije stiže pre talasa migranata koje je prošle nedelje “pustio” da pređu iz njegove zemlje u Grčku I upute se u Evropu I u vreme dok traju sukobi između grčke I turske policije na granici dve zemlje. Poseta turskog predsednika događa se u vreme spora između Turske i Europske unije, a posebno Grčke, oko nedavnog novog talasa migranata na turskim granicama sa EU.

Erdogan je rekao da Turska nije dobila pomoć ni podršku koju je očekivala od međunarodne zajednice kada se radi o izbeglicama.
Hiljade ljudi stigle su na tursko-grčku granicu nakon što je Ankara prošle nedelje najavila da više neće zaustavljati migrante na putu prema Evropi, jer, kako tvrdi, EU ne poštuje sporazum između dve strane iz 2016. godine.

Turska je otvorila granice nakon čega je na stotine hiljada migranata krenulo ka Evropskoj uniji. Najava Ankare da će to učiniti usledila je samo dan nakon što su 34 njena vojnika poginula u sirijskom gradu Idlibu. Stručnjaci kažu da bi turske akcije u Siriji mogle da pokrenu lančanu reakciju usled koje bi Evropu mogla da zadesi još veća migrantska kriza nego ona 2015. godine.
Ako se Turska suoči sa još jednim prilivom izbeglica koje beže od ratom razorene zemlje, novonastali granični uslovi značili bi da se i Evropa suočava s istom perspektivom.
Sporazumom sa EU je Ankara pristala da zaustavi migrante u zamenu za evropska sredstva za integraciju sirijskih izbeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi 4 miliona migranata od kojih je 3,6 miliona iz Sirije.

– Budimo iskreni, sporazum je mrtav – rekao je kasno u petak grčki premijer Kirijakos Micotakis.
On tvrdi kako je dogovor propao jer su turske vlasti podstakle trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak i pomažu migrantima na putu u Evropu.

– Turska ima obavezu da zaustavlja ljude pre nego što stignu do obale… te sve što može kako bi se borila protiv krijumčara i ilegalnih prelazaka u Grčku. Upravo to stoji u dogovoru, a Turska radi suprotno: sistmatski pomaže, na kopnu i na moru, ljudima da pređu u Grčku – rekao je on.
Turska je donela odluku da otvori granicu ka Grčkoj, nakon što je pretrpela značajne gubitke u Siriji. Sirijske državne snage, uz pomoć Rusije u jednom napadu su ubile 34 turska vojnika u Idlibu.

Ankara tvrdi da će zbog sirijskog režima, koji sve više napada Idlib, poslednje uporište pobunjenika, veliki broj izbeglica iz te zemlje ponovo krenuti u bekstvo, najpre u Tursku koja je već privremeni dom miliona izbeglica.

Pre posete Briselu, Erdogan se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim je postigao dogovor o uspostavljanju sigurnosnog koridora duž ključnog auto-puta M4 na severu Sirije, gde će turske i ruske snage kasnije ovog meseca pokrenuti zajedničke patrole.

EU je skeptična po pitanjem da li će dogovor dovesti do primirja, a posebno je skeptična u vezi sa namerama Erdogana, koga mnogi evropski zvaničnici optužuju da pokušava da uceni EU kako bi od nje iznudio pomoć u Siriji.