Napetost na Kosovu

Napetost na Kosovu

Vlada Kosova je tačno u ponoć odlučila da do prvog septembra odloži primenu takozvanih recipročnih mera oko ulaska građana sa dokumentima Srbije na teritoriju Kosova. Ova odluka je doneta na zahtev američkog ambasadora u Prištini Džefri Hovenijera koji je kasno večeras razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Tako je okončana kriza koja je na Kosovu trajala od popodnevnih sati, kada su jake policijske snage krenule na Sever, a lokalni Srbi kamionima blokirali puteve nedaleko od prelaza Jarinje i Brnjak , kao i u blizini Kosovske Mitrovice. U večernjim satima je došlo do pucnjave u blizini oba prelaza. Kosovska policija tvrdi da je na njihove snage pucano iz okolnih šuma, dok lokalni Srbi navode da je policija pucala prema barikadama. U Zubinom Potoku su probušene gume na dva vozila hitne pomoći opštinskog doma zdravlja. U obilju dezinformacija i međusobnog optuživanja bilo j ei vesti da ima ranjenih i da su Srbi sa severa pretukli jednu albansku porodicu.

U danu velikih napetosti i straha u Kosovskoj Mitrovici su se nekoliko sati čule sirene za uzbunu, kao i u Zubinom Potoku.

Kosovska vlada je u ponoć saopštila da je dogovoreno da od jutra budu sve blokade puteva sklonjene.