Erdogan u Persijskom zalivu

Erdogan  u Persijskom zalivu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas odlazi na trodnevnu turneju po da zemljama Persijskog zaliva, na kojoj će, kako se očekuje, biti potpisani investicioni sporazumi vredni više od 50 milijardi dolara.Na putovanju će ga pratiti skoro 200 turskih biznismena.


Pored pregovora sa rukovodstvom Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, Erdogan će učestvovati na poslovnim forumima koje u ovim državama organizuje Savet za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske. Planirano je zaključivanje ugovora u sektoru građevinarstva, zdravstva, energetike, saobraćaja, finansija, turizma i poljoprivrede.


Posebna tema pregovora biće saradnja sa zemljama Persijskog zaliva u odbrambenoj industriji. Mediji specijalizovani za vesti iz oblasti vojno-industrijskog kompleksa, napominju da Katar kupuje dronove, vođenu municiju, zemaljske oklopne platforme, ratne brodove i glisere od Turske. Strane pregovaraju o prodaji turskih korveta klase Milgem. Katar takođe pokazuje interesovanje za turski projekat borbenog tenka Altaj.


Poseta regionu počeće Erdoganovom posetom Saudijskoj Arabiji. Turska namerava da sa njom poveća godišnji trgovinski promet na 30 milijardi dolara.