EU: Bez dogovora o kandidatima za najviše funkcije

0

Lideri Evropske unije nisu sinoć u Briselu uspeli da se dogovore oko toga ko će zauzeti najviše pozicije u institucijama Unije i dogovorili se da se ponovo sastanu 30. juna, izjavio je jedan evropski zvančnik.

BRISEL – Lideri Evropske unije nisu sinoć u Briselu uspeli da se dogovore oko toga ko će zauzeti najviše pozicije u institucijama Unije i dogovorili se da se ponovo sastanu 30. juna, izjavio je jedan evropski zvančnik.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da nijedan od tri “vodeća kandidata” za predsednika Evropske komisje nije dobio dovoljnu podršku lidera EU, prenosi Rojters.

Evropska perspektiva Balkana deo nove Strateške agedne EU

Lideri zemlja članica EU usvojili su na samitu u Briselu novu Stratešku agenda za period 2019-2024., u kojoj je među prioritetnim oblastima podrška evropskoj perspektivi zemalja koje su, kako se navodi, “sposobne i voljne da se pridruže”.

Usvojena Strateška agenda EU izdvaja četiri prioritetne oblasti na koje će se u naredni pet godina fokusirati EU politika.

EU lideri potvrdili zaključke o proširenju

Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu prstupanja i stabilizacije koje se su 18. juna usvojili evropski ministri.

Zaključci su usvojeni bez diskusije EU lidera, a odnose se kako na proces proširenja tako i na pojedninačni napredak šest partnera sa Zapadnog Balkna i Turske.

Tanjug.rs