EU: „Blokada žita – ratni zločin“

EU: „Blokada žita – ratni zločin“

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u ponedeljak da će Rusija biti „odgovorna” ako nastavi da blokira izvoz vitalno potrebnog žita iz Ukrajine.

Ne može se zamisliti da milioni tona pšenice ostaju blokirani u Ukrajini, dok u ostatku sveta ljudi trpe glad. Ovo je pravi ratni zločin“, rekao je Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Zapad je zahtevao od Moskve da prestane da blokira ukrajinske crnomorske luke kako bi dozvolio da se ogromne zalihe žita iznesu na svetska tržišta jer strahuje od gladi u ugroženim regionima, podseća agencija Frans pres.EU podržava napore Ujedinjenih nacija da posreduju u sporazumu između Ukrajine, Rusije i Turske da se žito izvuče, ali do sada nisu uspeli.

Taj 27-člani blok se bori da se suprotstavi tvrdnjama Moskve da su porast cena i manjak cena na Bliskom istoku i u Africi posledica sankcija EU uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

Želim da napomenem da nisu evropske sankcije te koje stvaraju ovu krizu – naše sankcije nisu usmerene na hranu, ni na đubrivo“, rekao je Borelj i dodao: „Problem dolazi od ruske blokade ukrajinskih žitarica.”