EU: „Sporazum nikada nije ni trebalo potpisivati“

0
epa10494102 Serbia's President Aleksandar Vucic (L), High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (2-L) and Kosovo's Prime Minister Albin Kurti (R) at the start of a trilateral meeting for an EU-Belgrade-Pristina Dialogue at EEAS building in Brussels, Belgium, 27 February 2023. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nikad se nije ni radilo o potpisu, i unapred smo govorili da je cilj sastanka diskutovanje o evropskom predlogu“, kazao je danas portparol EU, Peter Stano.
U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga na visokom nivou, nakon koje je saopšteno da su se Vučić i Kurti usaglasili da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.
Tada je, međutim, izostalo potpisivanje dokumenta, što je očekivao Kurti, dok je, sa druge strane, stigla potvrda da će se o planu implementacije razgovarati u budućnosti.
Da je dogovoreno da će se i dalje razgovarati o implementaciji danas je potvrdio i portparol EU Peter Stano, ali je kazao i da tekst nikada i nije bio za potpisivanje.
Stano je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je evropski predlog konačan ili ima mogućnosti za njegovu izmenu, kazao:
„Mi nećemo komentarisati svaku interpretaciju i opasku iz regiona po pitanju toga šta je dogovoreno. Veoma smo jasni. Nikada se nije ni radilo o potpisu i unapred smo govorili da je cilj sastanka diskutovanje o evropskom predlogu. Obe strane su se usaglasile da nije potrebna dalja diskusija, te je evropski predlog postao sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ono što je takođe usaglašeno jeste da će se nastaviti sa radom, odnosno sa diskusijom o implementaciji i konkretnim koracima na putu ka normalizaciji odnosa“.