Vlada Kosova: „ Zajednica bez izvršnih ovlašćenja“

Vlada Kosova: „ Zajednica bez izvršnih ovlašćenja“

Prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bislimi rekao je da treba očekivati da će aneks sporazuma biti finalizovan do 18. marta, a zatim će se „videti šta je predlog kosovske strane za francusko-nemački plan“.
Za Zajednicu opština sa srpskom većinom, Bislimi je rekao da Kosovo ne može pristati da ona bude sa izvršnim ovlašćenjima.
“Postoji harmonija između stavova i Evropske unije i institucija Kosova, da Kosovo ne može da napravi nikakvu asocijaciju sa izvršnim ovlašćenjima i mislim da je to jasno i Vučiću”, rekao je on.
Prema njegovim rečima, čak i u tački dva jasno se kaže da kakva god da se zajednica stvori na Kosovu, koji god naziv da joj se nađe, to ne može biti u suprotnosti sa Ustavom i zakonskim okvirom Republike Kosovo.
„To je obaveza koju je prihvatila bivša vlast u prošlosti, pa je pregovarano. Mi ne pregovaramo o Asocijaciji, ono što kažemo je da postoji dogovor naše i međunarodne strane i to je dokumentovano pismom Mogerinijeve 2015. godine koje je upućeno institucijama Republike Kosovo, gde je kaže se da ne postoji Udruženje sa izvršnim ovlašćenjima“, rekao je on.