Fajon: Bojkot je poslednje pribežište u demokratiji

0

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izjavila je u intervjuu Danasu da postoji mogućnost da se krajem januara ili početkom februara proceni tempo sprovođenja zaključaka usaglašenih tokom tri runde dijaloga vlasti i opozicije o izborima.
– Zapanjena sam svaki put kada posetim Beograd niskim nivoom političke kulture – dijalog i uzajamno razumevanje zamenjeni su govorom mržnje, dezinformacijama i zastrašivanjem. Na osnovu praćenja društvenih i onlajn medija stiče se utisak da je u toku mali „rat“.

Ono što me zabrinjava jeste činjenica da iako ima još nekoliko meseci do predizborne kampanje, a negativna retorika je u rizičnoj eskalaciji. Stoga, pozivam sve odgovorne političare da se uzdrže od verbalnih napada, zastrašivanja, lažnih vesti, govora mržnje. Isto važi i za medije. Posao nas u EP-u jeste da poboljšamo izborne uslove i okruženje, uključujući pozivanje na odgovornost za ponašanje i standarde političkog ponašanja, i da podržimo Srbiju na putu ka EU, pa očekujem da svi zajedno preuzmemo tu odgovornost, ocenila je Fajon.

– Bojkot treba da bude smatran poslednjim pribežištem u demokratiji koja ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Izbor da se bude izvan izvornog procesa je veoma rizična politička taktika i može imati veliki ceh. Bojkoti se retko završavaju istinskim dobitima, a postoji rizik da će na gubitku biti sve strane koje žele demokratske izbore i dalje reforme kako bi se država približila EU. Stoga, činimo sve što je u našoj moći da se bez odlaganja sprovedu konačni koraci kako bi se unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora.

Insistiramo na tome da konkretno sprovođenje mora da bude sada fokus, kao i tokom izborne kampanje, kako bi se ostvarili opipljivi uslovi na terenu, naročito u domenu slobode medija. Apelujemo na sve političke snage da učine sve što mogu da izbegnu bojkot izbora, zamolili smo naše najbliže partnere da razmotre posledice odbacivanja poboljšanja koje smo postigli, da još jednom razmisle i da dobro promisle o svojoj odluci, izjavila je Tanja Fajon.

– Mi, političari, jesmo u velikoj meri odgovorni za stanje svesti naših naroda, društava. Pitam se zašto mogu da imam civilizovane razgovore sa političarima u Srbiji u kontekstu dijaloga u Skupštini, ili na sastancima „licem u lice“ u zgradi Vlade, uključujući susret sa gospođom Brnabić, ali čim napustim državu izložena sam napadima i kritikama putem medija – da li je to, zaista, odgovorna politika ili se to čini da se „potpiri“ javno mnenje i izazovu društvene podele, ocenila je predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon.