Rijeka – zaplenjeno 745 kg kokaina

Rijeka – zaplenjeno 745 kg kokaina

Policija Hrvatske je zaplenila 745 kilograma kokaina visoke čistoće, čija se vrednost procenjuje na 20 miliona evra. Kokain je trebalo kamionima da bude prebačen u zapadnu Evropu. Droga je stigla iz Južne Amerike, a otkrili su je policijski i carinski psi na terminalu u riječkoj luci.

Obavljeno je pet pregleda kontejnera službenim psima, basterima i endoskopima i novom opremom kojom raspolažu carinici Hrvatske.

– To je kokain visoke čistoće, kvalitet odnosno čistoća varira između 80 i 90 posto. Zaplenjenih 745 kilograma vredi oko 20 milijuna eura, a kad krene u uličnu prodaju droga se kasnije meša s raznim sastojcima i masa se povećava pet puta. Pre nekoliko meseci u luci Rijeka su bili oficiri kolumbijske policije, Frontexa…, otkrio je načelnik riječke policije Hari Brnad.

Hrvatska nije prva luka ulaska droge u Evropu nego su to druge zemlje, Malta na primer. Ne može se precizirati odakle je stigao kokain, ali policija smatra da je pošiljka stigla iz Kolumbije, Bolivije i Perua. Takođe policajci su uzdržani i kada je u pitanju krajnja adresa. Oni tvrde da krijumčari istovaraju drogu tamo gde procene da je najsigurnije.