Fajzer očekuje 26 milijardi dolara zarade

0

Američka farmaceutska kompanija koja proizvodi vakcine Fajzer očekuje da će ove godine od prodaje vakcina protiv Kovida 19 zaraditi 26 milijardi dolara. Verovatno će zarada od prodje vakcina biti još veća jer ova kompanija i dalje sklapa ugovore o prodaji, od kojih se očekuje više milijardi dolara prihoda. Ova firma već opskrbljuje SAD, Veliku Britaniju, EU, Japan i Izrael, a blizu potpisivanja ugovora s Brazilom za 100 miliona doza.

Također je sklopio ugovore s Kanadom i Izraelom o isporuci jaba nakon ove godine.

EU je nedavno naručila 600 miliona doza za 27 država članica i očekuje da će taj broj povećati. Fajzer proizvodi vakcinu u saradnji sa nemačkom firmom Bjontek.

Fajzer pokušava da unapredi vakcinu protiv korona virusa tako što će je čuvati po jeftinijim uslovima, kao i da radi na vakcini koju bi mogla da primaju deca do 11 godina.

Oksfordska vakcina Astra Zeneka, koja je konkurent Fajzerovoj, isporučuje se, odlukom kompanije, neprofitno u vreme pandemije i ona košta između 4,3 i 10 dolara za dve doze, dok je fajzerova vakcina distribuirana po ceni od 39 dolara u SAD i 30 dolara u Evropi.