SAD veća pretnja demokratiji od Kine i Rusije

0

Poslednjeg dana saminita ministara spoljnih poslova zemalja G7 u Londonu razmatraće se, kako je najavljeno, očuvanje demokratskih vrednosti u svetu.

Sjedinjene države, koje slove za glavnog čuvara demokratije u svetu imaće težak zadatak da objasne rezultate najnovije ankete koja je obuhvatila ispitanije u 53 zemlje. Naime, ova anketa, koja obuhvata 50 hiljada ispitanika, je pokazala da SAD predstavlja veću pretnju demokratiji, nego što su to Rusija i Kina.

Nejednakost se smatra najvećom pretnjom razvoju demokratije. Istraživanje je u prethodna tri meseca sprovela firma Lantana.

Skoro polovina ispitanika (44%) smatra da SAD preti demokratiji u njihovoj zemlji. Strah od kineskog uticaja izrazilo je 38 odsto njih, dok se zbog ruskog uticaja brine 28 odsto ispitanika. Skoro 20 odsto anketiranih Nemaca smatra da su SAD pretnja demokratiji u njihovoj zemlji, piše Gardijan.

Navodi se da je najveća pretnja demokratiji – ekonomska nejednakost. Polovina anketiranih smatra da moć velikih tehnoloških kompanija predstavlja pretnju demokratiji.

Zanimljivo je da su Šveđani, Švajcarci i Norvežani sigurni da je njihova zemlja demokratska, ali i 71 odsto Kineza veruje da njihova država ima pravu količinu demokratije.

Samo 31 odsto Mađara misli da je ta zemlja demokratska, a slično je i u Nigeriji, Poljskoj, Venecueli i Iranu.