Filip Vujanović : Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori

0

Nisu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu”, izjavio je bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović. On je rekao da se očigledno pravi “velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje”.

Dodaje da je najviše za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji “Da živimo bolje”.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je najveći deo imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović je rekao da ne zna.

“Iskreno da kažem, ja to ne znam. Ja mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nisam se bavio time”, objasnio je Vujanović.

Bivši predsednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi veroispovesti i da je premijer Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu tog zakona.

“Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se Venecijanska komisija naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska”, objašnjava Vujanović.

“Ništa se tu ne menja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste i neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer je ogroman deo tih manastira spomenik kulture… Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga”, zaključio je Vujanović.