Kukasti krst na sahrani u Rimu

0

Italijanski katolički i jevrejski čelnici osudili su nečuvene scene sa sprovoda desničarske ekstremistkinje u Rimu, na kojem su učesnici snimljeni kako pozdravljaju preminulu desnom rukom podignutom visoko u vazduh dok je njen mrtvački sanduk prekrivala zastava sa kukastim krstom.

Katolička nadbiskupija glavnog italijanskog grada saopštila da sveštenici u župi Svete Lucije, uključujući i onog koji je držao sprovodni obred, nisu znali za jučerašnje ‘ludorije’ u crkvi.

Napomenuli su kako je nacistička zastava ‘užasan simbol koji se ne može pomiriti s hrišćanstvom’ te da se ovde radilo o uvredljivom primeru ‘ideološkog i nasilnog iskorištavanja verske službe koje je uvredljivo i neprihvatljivo za crkvenu zajednicu u Rimu’.

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na italijanskom news portalu Open, a prikazuju kovčeg s telom Alesije Augelo (44), bivše članice desničarske ekstremističke grupe Forca Nuova koja je preminula tokom vikenda od krvnog ugruška.

Ispred crkve je bilo okupljeno dvadesetak ljudi koji su uzvikivali niz nacističkih pozdrava.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje zbog ovog događaja, više od sedamdeset godina nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

Jevrejska zajednica navodi da je incident sa sprovoda ‘još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve’.

Inače, Forca Nuova je ultradesničarska neofašistička stranka nastala 1997., čiji manifest uključuje zabranu pobačaja, zaustavljanje imigracije i ukidanje zakona koji kažnjavaju podsticanje na mržnju.