Flajeri – poziv na pobunu ili provokacija?

Flajeri – poziv na pobunu ili provokacija?

U više grupa na Telegramu, a potom i na drugim društvenim mrežama, sinoć su objavljene fotografije flajera kojima se poziva na „otpor Kurtijevoj policiji“, a koje potpisuje „Srpska odbrana“. Srpska lista se ubrzo oglasila saopštivši da je u pitanju podmetačina i pozvala građane da ne nasedaju na provokacije, uz informaciju da su se flajeri pojavili u večernjim satima, piše Portal Kossev.

Kosovska policija kaže da su njihovi službenici navodno pronašli flajere još u poslepodnevnim satima, uz sumnju da su isti navodno distribuirani tokom i posle protesta u severnom delu Mitrovice.

Flajeri koji su sinoć objavljeni na društvenim mrežama ispisani su na ćirilici. Na samom vrhu flajera stoji srpska zastava, a odmah ispod „Narodna odbrana“.Na jednom od letaka ispisano je, kako se navodi, „uputstvo za otpor Kurtijevoj policiji“.

Na drugom flajeru koji je objavljen na društvenim mrežama nalazi se „uputstvo za pravljenje koktela“, a potom i poruka o „obaveznom suprotstavljanju“, odnosno: „Kada Kurtijeva policija hapsi i maltretira Srbina, obavezno mu pomozite da se odbrani od terora!!!“

Ovaj letak potpisan je porukom „Otpor počinje sada!!! nastaviće se, Narodna odbrana“.

Ubrzo nakon što su se mrežama proširile fotografije navodnih letaka, oglasila se Srpska lista uz tvrdnju da su se oni u večernjim satima pojavili na ulicama Severne Mitrovice.

Ova stranka je pozvala građane da „ne nasedaju na provokacije i podmetačine nekakve Narodne odbrane“.

Molimo naše sugrađane da ostanu mirni, jer su ovakve akcije, ko god ih sprovodio, usmerene protiv mira i čine se sa zlom namerom u cilju dalje destabilizacije, kako bi se Srbi okrivili za eventualne nove incidente“, poručuju iz Srpske liste.

Ova stranka čak povezuje flajere sa „nekim“ ko „ugnjetava Srbe“, bez preciziranja na koga misle.

Nekome je, očigledno, namera da predstavi Srbe kao nasilne i sa sebe skrene pritisak koji ima zbog ugnjetavanja Srba. Srpski narod sa Kosova i Metohije će mirnim metodama nastaviti da se bori za zaštitu svojih prava i interesa na ovim prostorima“, podcrtali su iz Srpske liste.

I dok je do novinara i javnosti informacija o flajerima došla tek sinoć, iz Kosovske policije za KoSSev tvde da su jos ranije tokom dana obavešteni o njima, odnosno da su ih navodno u poslepodnevnim satima pronašali.

Kosovska policija sumnja da su flajeri navodno „distribuirani“ tokom i posle jučerašnjeg protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, kazao je kasno sinoć za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.