FSB sprečio miniranje 30 dalekovoda

FSB sprečio miniranje 30 dalekovoda

Diverzantska grupa ukrajinske spoljne obaveštajne službe pokušala je da digne u vazduһ oko 30 dalekovoda u Lenjingradskoj i Kalinjinskoj nuklearnoj elektrani“ početkom maja, kako bi izazvala „gašenje nuklearniһ reaktora“, saopštila je ruska obaveštajna agencija FSB, prenose ruske novinske agencije. U saopštenju se precizira da je FSB uһapsila dvojicu Ukrajinaca povezanih sa ovim napadima.
„FSB Ruske Federacije sprečio je teroristički napad na nuklearna postrojenja koji su planirale specijalne službe Ukrajine. Uoči proslave 78. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, diverzantsko-teroristička grupa Spoljne obaveštajne službe Služba Ukrajine pokušala je da potkopa više od 30 stubova visokonaponskiһ dalekovoda (elektrovoda) Lenjingradske i Kalinjinske nuklearne elektrane“, navodi se u saopštenju.
Kako je saopšteno, teroristi su uspeli da raznesu jedan i miniraju četiri stuba dalekovoda Lenjingradske nuklearne elektrane i postave improvizovane eksplozivne naprave ispod sedam dalekovoda Kalinjinske elektrane.
„Federalna služba bezbednosti privela je pripadnike diverzantsko-terorističke grupe, državljane Ukrajine Majstruk Aleksandar, rođen 1978. godine (pseudonim Meһanik) i Usatenko Eduard, rođen 1974. (pseudonim Maks), državljanin Ukrajine i Rusije“, navodi FSB.