OPEK – manje proizvodnje, stabilne cene nafte

OPEK – manje proizvodnje, stabilne cene nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici sinoć su na sastanku u Beču odlučili da produže sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja sledeće godine, kako bi se stabilizovale cene. OPEK je 2022. odlučio da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, a od maja su je neke njene članice dobrovoljno smanjile za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno. Novi režim proizvodnje trebalo je da ostane na snazi do kraja godine.


Na redovnom sastanku u nedelju, posle višečasovnih pregovora, odlučeno je da se produži do kraja 2024. i od januara da se proizvodnja smanji za još 1,4 miliona barela dnevno, na 40,46 miliona barela dnevno.


Nove kvote realno neće značiti manju proizvodnju za sve članice. Tako Rusija, Nigerija i Angola već proizvode manje, a grupa je svoje kvote samo prilagodila stvarnom nivou proizvodnje.


Saudijska Arabija će od jula smanjiti sa 10 na devet miliona barela dnevno.


Saudijska Arabija je jedina u OPEK+ koja ima dovoljno rezervi i skladišnih kapaciteta da smanji ili poveća proizvodnju bez većih poteškoća.


Prema novom sporazumu, Ujedinjeni Arapski Emirati će moći da povećaju proizvodnju za oko 200 hiljada barela dnevno, na 3,22 miliona barela dnevno.