Glazgov – lideri protiv seče šuma

0

Više od stotinu lidera obećalo je, na konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu, da če okončati seču šuma i eroziju zemljišta do kraja decenije, kao i da će u pošumljavanje biti uloženo 19 milijardi dolara.

Zajedničko saopštenje posle prvog dana samita COP26 podržali su Brazil, Indonezija, Demokratska Republika Kongo u kojima je oko 85 odsto svetskih šuma.

“Imamo priliku da okončamo ovu etapu istorije u kojoj je čovek osvajač prirode, i da umesto toga postanemo njen staratelj”, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida, prema podacima Svetskog centra za resurse, i sprečavaju zagrevanje. Ali, taj prirodni štit polako nestaje.

Prema dogovoru, 12 zemalja, među kojima i Britanija, obavezale su se da će obezbediti 12 milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju od 2021. do 2025.

Više od 5 milijardi dolara obezbedile su privatne kompanije. Pojedini investitori su se obavezali da će do 2025. prestati da ulažu u poslove koji su povezani sa sečom šuma.

Pet zemalja, uključujući Britaniju, SAD i grupu humanitarnih organizacija, dogovorile su da obezbede 1,7 milijardi dolara za starosedeoce u šumskim predelima, koji najčešće i najbolje čuvaju šume.

Lideri su još dogovorili da i dalje rade na tome da ograniče zagrevanje planete na najviše 1,5 stepeni Celzijusa. Naučnici kažu da su šume ključne da se taj cilj postigne.