Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

0

Vest je ažurirana

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ivan Todosijević, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na 2 godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, potvrdio je za KoSSev advokat, Nebojša Vlajić.

Suđenje Todosijeviću otpočelo je početkom ove nedelje, a danas u 09:30 izrečena je presuda.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Prema potvrdi advokata Vlajića, odbrana će se žaliti na ovu presudu.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je u kratkom razgovoru za KoSSev Nebojša Vlajić.

Prema odluci predmetnog sudije, Muse Kondželi (Musa Konxheli), Todosijević je dužan još i da uplati 50 evra na ime sudskih troškova i dodatnih 50 evra Fondu za žrtve. Novčanu kaznu treba isplatiti 30 dana nakon što presuda stupi na snagu, prenosi prištinska Gazeta Express.

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Kosova održanim 6. oktobra, izabran za poslanika Srpske liste u sledećem sazivu kosovske skupštine. Ukoliko ova odluka presuda postane pravosnažna, Todosijević neće moći da obavlja funkciju poslanika.