Gradonačelnik Zvečana polaže zakletvu u kuli Ise Boljetinija

Gradonačelnik Zvečana polaže zakletvu u kuli Ise Boljetinija

Novoizabrani predsednik opštine Zvečan, Iljir Peci namerava da položi zakletvu kao gradonačelnik u kuli Ise Boljetinija, u selu Boljetin u opštini Zvečan. Isa Boljetini je istorijski kontroverzna ličnost jer se u ustancima protiv otomanske imperije, a njegovih 15 hiljada boraca je napalo srpsku vojsku kada se preko Albanije povlačila pred austro-ugarskim napadima. Prema nekim izvorima bio je kačak i razbojnik. Njegov portret se nalazi na zastavi „Velike Albanije“, poznatoj i po tome što je dronom razvijena u Beogradu na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. Kula Ise Boljetinija se nalazi u neposrednoj blizini Manastira Sokolica. Očekuje se da će on položiti zakletvu u četvrtak na ceremoniji koja će početi u 10 sati. Peci je izabran za gradonačelnika Zvečana na izborima koje je bojkotovala srpska zajednica, koja čini 99 odsto stanovnika na Severu Kosova.
Istovremeno, Izmir Zećiri će položiti zakletvu u selu Kaber u Zubin-Potoku.
Tri sata kasnije, Ljuljzim Hetemi, novoizabrani gradonačelnik Leposavića, namerava da položi zakletvu u lokalnoj kancelariji u Bistrici.
Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.
Opštine na severu ostale su bez gradonačelnika u novembru prošle godine, kada su srpski predstavnici u toj oblasti dali ostavke na radna mesta, zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.