Grahovac: Ministar odbrane – nedostojan

0

“Vojnik ima pravo kao i svaki drugi građanin. Ne bi bilo primjereno da se on u uniformi pojavljuje na bilo kakvim manifestacijama koje nisu državne i vojničke, kaže general u penziji Blagoje Grahovac.
On je rekao da je načelnik Generalšaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić zapretio pripadnicima vojske, koja je pretvorena u partijsku soldatesku vladajuće Demokartske partije socijalista. On je to ocenio kao skandal. Ovde je upućena pjetnja svim vojnicima koji bi i pomislili da mogu da upražnjavaju veru, a da je kojim slučajem viđen vojnik na manifestaciji makar bila i crkvena, koju podržava DPS, naravno da bi taj vojnik bio primećen za unapređenje i za brže vođenje u službi”, rekao je Grahovac “Vijestima” komentarišući izjavu Dakića.Načelnik GŠ VCG rekao je da onima koji se bave politikom nema mjesta u Vojsci, kao i da je nedopustivo da njeni pripadnici budu na litijama na kojima se vide zastave druge države.

“DPS godinama kreira sistem po svojoj potrebi. Po tom sistemu je kreirao i Vojsku. Ona danas nije Vojska Crne Gore nego je soldateska partijska, vojska DPS-a. Ovdje uzimam otklon u korist malog broja vojnika, pripadnika VCG za koje procjenjujem da im nije dug vojnički vijek”, rekao je Grahovac.

On tvrdi da načelnik Generalštaba nema kapaciteta da obavlja tu funkciju, ali ni da je nije dostojan: “Nije ni čudo s obzirom na to kakav razvojni put je imao taj čovjek. Njegova izjava predstavlja skandal i sa političkog i moralnog i etičko-vojničkog aspekta jer vjera i pravo na vjeru i vjeroispovijest vojsci nije zabranjeno, nego je naprotiv dozvoljeno. Ne bi bilo primjereno da se vojnik u uniformi pojavljuje na bilo kakvim manifestacijama koje nijesu državne i vojničke”, kaže Grahovac.

“Svaki vojnik, počev od mene, dužan je da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori… Taj koji misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mesto u Vojsci, jer se od istog čovjeka očekuje da brani državu”, poručio je Dakić pre dva dana.
On je za Televiziju Vijesti rekao i da protestne litije nemaju veze sa zakonom, već da je namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojom bi se poništila državnost stečena 2006.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime