Grčka – novi talas izbeglica

0

U Izbegličkom kampu na grčkom ostrvu Lezbos u jučerašnjem požaru jedna osoba je stradala. Agencije javljaju da je taj izbeglica ubijen u sukobu sa policijom, kao I da grčke bezbednosne snage nisu mogle da se probiju do kontejnera koji je goreo i u kojem se, navodno nalazi još jedno ugljenisano telo. Poćar je izbio juče u prepunom kampu

Moria u kojem se nalazi najmanje 12 hiljada izbeglica, a vatrogasci su se cele noći borili da ugase plamen. Izbeglice su se , još u toku požara, sukobile sa policijom, koja je saopštila da je jedno ugljenisano telo odvezla u bolnicu u Mitilini, glavni grad ostrva, radi identifikacije.

Poslednjih nekoliko nedelja veliki broj izbeglica iz Turske prelazi u Grčku. Grčke vlasti tvrde da je više od 9000 njih stiglo u avgustu, što j enajveći broj od kada su Evropska unija I Ankada sklopile sporazum o zatvaranju takozvane “egejske migrantske rute”. U septembru je stiglo više od 8000 ljudi. Rojters izveštava da je među izbeglicama manji broj Turaka, navodeći da je prošle nedelje stradalo sedam turskih državljana ( dve žene i petoro dece) kod grčkog ostrva Čios.