Grenel: Tramp hoće brzo rešenje za Kosovo

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel sastali su se danas u Beogradu.

Grenel je u Beograd doputovao u četvrtak iz Prištine i tom prilikom najavio da će u fokusu razgovora sa Vučićem biti ekonomija i otvaranje novih radnih mesta.

Poručio je i da je neophodno da se pitanja iz prošlosti ostave po strani. Kako je rekao, predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje odnosa Beograda i Prištine traje dugo, ako nema napretka.

„Mi ne želimo da gubimo naše vreme“, rekao je Grenel na pitanje kada SAD očekuju da Srbija i Kosovo postignu dogovor, s obzirom da je dijalog koji se odvijao u Briselu uz posredovanje EU, faktički suspendovan već 14 meseci.

Grenel je kazao i da SAD nemaju neke posebne ideje o određenim političkim pitanjima koje bi izložili svojim sagovornicima, već da je njegova namera da „dve strane pogura jednu ka drugoj”.

Specijalni izaslanik američkog predsednika je u četvrtak zatražio od lidera pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija (Albin Kurti), inače mandatara za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

To bi, kako je dodao, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Grenel je kazao da će ukidanje takse zatražiti od svakog političkog lidera na Kosovu.

“Rekao sam na Kosovu da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti”, rekao je Grenel novinarima u Beogradu.

Prethodno se u sredu u Prištini sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) a nakon tog sastanka je poručio da će biti usredsređen na ekonomski napredak.