Halkidiki – 6 turista poginulo

0

Najmanje šest osoba je poginulo, a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki. Dvoje starijih turista iz Češke stradalo je kada je vetar prevrnuo njihovu kamp prikolicu, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije poginuli su kada se srušio krov u restoranu u Nea Plaji, a dečak i muškarac iz Rusije stradali su kada se srušilo drvo u blizini hotela u Potidei. U bolnici je više desetina ljudi svih uzrasta, većinom primljenih zbog preloma i udaraca u glavu.

Nevreme praćeno jakim vetrom i kišom, za koje kažu da je najveće u proteklih nekoliko decenija, sinoć je zahvatilo Halkidiki.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a oluja je protutnjala Neos Marmarasom, Pefkohorijem, Kaliteom, Nikitijem.

Vodena bujica nosila je drveće, a u moru se mogu videti suncobrani i ležaljke iz barova.

Vetar je bio toliko jak da je izbio ulazna vrata na poznatom hotelu “Meliton” u Porto Karasu.

Konzulat Srbije u Solunu je saopštio da do sada niko od naših državljana koji se nalaze u tim područjima nije tražio bilo kakvu pomoć.

Saobraćaj je otežan i na putu između Neos Marmarasa i Porto Karasa. Na mnogim lokalnim putevima otežan je saobraćaj zbog palog drveća

Tokom jutra se nad Halkidikijem razvedrilo, mada prema informacijama Grčkog meteorološkog zavoda i za danas je najavljeno nevreme, ali slabijeg intenzitata.

Meteorolozi kažu da je ovakvo nevreme potpuno neuobičajeno za ovo doba godine u Grčkoj, gde su leta uglavnom suva i topla.