Istraga o napadu na Davidovića

0

Napadač koji je iz vatrenog oružja ranio Miodraga Daku Davidovića (62), dovezao se na 70-80 metara od biznis lože na prvom spratu beogradskog hotela Kraun Plaza i oko 15 minuta trebalo mu je da parkira vozilo i pripremi se, pre nego što je ispalio hitac iz snajperske puške u pravcu biznismena iz Nikšića.

Izvor podgoričkih “Vijesti” blizak istrazi tvrdi da to dokazuju i snimci sa tri nadzorne kamere koje je beogradska policija pregledala nakon ranjavanja Davidovića na Novom Beogradu.

On je pogođen oko 20.40 sati u utorak, dok je u hotelskom restoranu sedio u društvu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji nije povređen.
Davidović je sinoć uspešno operisan na jednoj beogradskoj privatnoj klinici, gde su mu iz podlaktice izvađena dva gelera, ostaci metka koji ga je pogodio u levu ruku…

“Da je napadač koristio municiju velike razorne moći, svedoči i to da je još 7-8 gelera završilo u plafonu i susednim stolovima, kao i rupa na troslojnom staklu, prečnika sedam – osam centimetara”, rekao je sagovornik “Vijesti”…

Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da su rekonstrukcija obližnjih Geneksovih apartmana i ograde na gradilištu otežali napadaču zadatak – jer je morao da puca iz nepovoljnog ugla.

“Kada se čuo pucanj, pratilac Davidovića je reagovao… Svi su legli na pod”, saopšteno je “Vijestima”.

Beograd je juče bio blokiran, a tamošnja policija i obaveštajne službe dignute na noge.

Rečeno je da se nastavlja istraga, tokom koje se analiziraju i dokazi nađeni na mestu napada.
Jedan od sagovornika “Vijesti” iz Beograda rekao je da tamošnji inspektori tvrde da je Davidović ostao živ zahvaljujući troslojnom, nakrivljenom staklu kroz koje je prošao metak:

“To je napadaču pokvarilo planove i verovatno za malo promenilo putanju metka. Zbog toga je Nikšićanin ostao živ”, rekao je taj izvor.

Niko od nadležnih tu informaciju nije potvrdio. Sagovornici “Vijesti” iz srpske policije nezvanično su kazali da Davidović stanuje u hotelu gde je ranjen.

Joanikije i Davidović, bili su sami za stolom u beogradskom hotelu u trenutku pucnjave. Episkop Joanikije saopštio je “Vijestima” da je u glavni grad Srbije preksinoć doputovao neput sat, pre nego nego je njegov prijatelj ranjen iz vatrenog oružja.

On je ponovio da nije povređen u pucnjavi.

Ponovio je da su Davidović i on bili sami za stolom: “Kada se dogodila ta užasna stvar, ali hvala Bogu – Davidović je dobro”.

Odgovarajući “Vijestima” na pitanje – da li eventualno sumnja da je on, a ne Davidović bio meta, kazao je da nema razloga da tako misli.

Potvrdio je i da je beogradskim inspektorima dao izjavu nakon ranjavanja Nikšićanina.

Iz kabineta srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića, saopštili su da zbog istrage ne mogu saopštiti više detalja o napadu.

Iz crnogorske policije “Vijestima” su sinoć odgovorili da ih kolege iz Srbije nesu obavestile o ranjavanju Davidovića i eventualno tražile pomoć u istrazi.

U trenutku napada na Davidovića, u beogradskom hotelu , zatekao se i novi ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, koji je prisustvovao diplomatskom prijemu. On nije bio u delu hotela u kojem je hicem iz snajpera ranjen Davidović, saopštio je izvor “Vijesti”.

Novinar Vijesti pokušao je telefonskim putem da stupi u kontakt sa Miloševićem, ali on nije odgovarao na pozive.

U Kraun Plazi se u trenutku napada na Davidovića nalazio i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Davidović je vlasnik firme “Neksan”, osnovane 1992. godine kao porodično preduzeće.

Pre toga, 12 godina radio je kao ekonomista u Željezari Nikšić.

U ratnom vihoru 90-ih, bio je načelnik Centra bezbednosti Nikšić.

Kao i deo tadašnjeg crnogorskog rukovodstva, svesrdno je podržavao “srpsku stvar” u Bosni.

Taj put ga je doveo i do mesta ministra u Vladi takozvane SAO Hercegovine.

Nakon rata Davidović se iz policijskih otisnuo u preduzetničko-političke vode da bi u jeku sukoba unutar DPS-a – 1997. godine, bio uhapšen zbog navodnih malverzacija u trgovini sa Duvanskim kombinatom, čime je prema tadašnjoj optužnici oštetio državnu kasu za 10,5 miliona maraka.

Do najavljenog suđenja nije došlo jer je Momir Bulatović u posednjim danima predsedničkog mandata abolirao Davidovića… Kada je u Beogradu okončao političku karijeru, Bulatović je uhljebljenje našao kod kuma Dake Davidovića u “Neksanu”.

Sledile su godine kada se Davidović povukao iz javnosti i politike i pokušavao da razvije sa Neksanom ozbiljniji biznis.

Na velika vrata vraća se 2003. godine, kada preuzima Željezaru, i to nakon što je fabriku napustio i skoro doveo do gašenja Vladin strateški investitor i zakupac, ruska kompanija “Rusmontestil”.

Bio je tamo, kako su govorili Nikšićani, radnička majka, plate su bile redovne i u proseku preko 500 evra. Dvaput više nego danas, a broj radnika višestruko veći.

Međutim, nakon par godina Davidović odlazi iz Željezare i fabriku preuzima famozni holandski investitor MNNS u čiji Upravni odbor ulazi i Ana Kolarević (Đukanović), sestra predsjednika Đukanovića.

Davidović se tada potpuno posvećuje Neksanu. Okrenuo se trgovini naftnim derivatima, građevinarstvu i proizvodnji alkoholnih pića.

“Neksan” je rastao zahvaljujući benzinskim pumpama, zgradama za tržište, vinarijama i destilerijama. Opet se pominje u medijima 2009. zbog toga što je navodno uz kotorski Jugopetrol i cetinjski Montenegro bonus, bio uključen u fiktivni izvoz naftnih derivata na Kosovo.

Tužilaštvo nikad nije dokazalo takve optužbe.

U maju 2011. opet se vraća u Željezaru, koju je MNNS i uz pomoć Vlade u vidu kredita i garancija doveo do gašenja.

Davidović opet diže fabriku na noge, ali za kratko.

Vlada premijera Igora Lukšića odlučuje 2012. godine, kroz proces privatizacije, Željezaru da proda turskom Toščeliku, umesto Davidoviću…

Par godina kasnije isto će se desiti sa Rudnicima boksita koje će volšebnom igrom kontroverzni predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić prebaciti u ruke Veselina Pejovića.
Davidović se potom seli za Beograd.

Poslednjih godina živi u hotelu Kraun Plaza i nijednom nije dolazio u domovinu.
Davidović je poznat kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko-primorske. Mitropolit Amfilohije ga je 12. maja 2015. godine odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina.

Davidović je bio glavni finansijer renoviranja Manastira Ostrog, a sagradio je i Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

U jeku afere “državni udar”, u pojedinim medijima naklonjenim režimu, označen je kao finansiijer Demkratskog fronta, a najdalje sa optužbama otišlo se kada je ista propaganda objavila da je Davidović dobavljao oružje za grupu uhapšenu 16. oktobra 2016. godine, zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

“Istina je da nikoga od 20 ljudi koji su uhapšeni u Crnoj Gori nesam znao, sreo, niti video u mom životu, a kamoli da sam ih finansirao i ubeđivao da ubijaju. Ako se, ne daj

Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka. Prirodno je da ovako razmišljam, jer je ovakva pisanija stvorila nezdravu klimu u javnosti i označila me kao finansijera terorista”, napisao je Davidović mesec kasnije.
Proletos je saopštio da podržava formiranje novog opozicionog bloka “Da svako ima”, ali je prema poslednjim informacijama i od tog političkog projekta digao ruke, jer se ne razvija u željenom smjeru.

Pre par mjeseci izjavio je da bi se na naredim izborima kandidovao za predsednika Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta juče su saopštili da atentat na vladiku Joanikija i Miodraga Daku Davidovića, predstavlja kukavički i podmukao čin, kojim se želi poslati poruka čitavom srpskom narodu.

“Taj pokušaj ubistva uspešnog privrednika i dobrotvora Srpske pravoslavne crkve i jednog od najuglednijih episkopa naše pomjesne Crkve izveden je, ne slučajno, baš nekoliko dana pre velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću i neposredno nakon stavljanja u skupštinsku proceduru zakona protiv SPC.
Oni koji stoje iza ovog napada očigledno su navikli da do vlastitih ciljeva dolaze zločinom, pa veruju da bi nastavkom ubijanja najuglednijih ljudi, poput streljanja Pavla Bulatovića u Beogradu i Duška Jovanovića u Podgorici, prisilili narodnu većinu da ustukne pred njihovim terorom i da mirno i bez otpora prihvati da zlo pobedi dobro”, piše u saopštenju DF-a.

Tvrde da im taj kukavički čin, daje još veći podstrek i motiv da se odlučnije okupe 21. decembra na velikom crkveno – narodnom saboru u Nikšiću:
Iz Ujedinjene Crne Gore saopštili su da sa velikom zabrinutošću iščekuju rezultate istrage u Beogradu u vezi pucanja na biznismena Davidovića.
“Odabrati priliku da se pokuša ubistvo Davidovića u trenutku dok je u društvu Vladike Joanikija zaista predstavlja zlokobnu poruku i Crkvi i narodu”, piše u saopštenju te stranke.

Tvrde da je jasno da je neko dobro isplanirao atentat, kao i okolnosti pod kojima je ubistvo trebalo da se desi.
“Vjerovatno je pukom srećom Davidović završio samo sa prostrelnom ranom na ruci jer sve što se potom desilo ukazuje da je reč o profesionalcu i uigranoj ekipi koja spaljuje i tragove, oruđa i oružje za sobom”.

“Njegova sigurnost u rodnom Nikšiću bivala je više puta ugrožena, te s toga ne treba isključi ni mogućnost da je pokušaj atentata na njega u Beogradu samo nastavak lova na ‘neposlušnog, tvrdoglavog i previše hrabrog’ pojedica koji se ne uklapa u sisteme i pravila postavljena za svakoga ko hoće da se bavi biznisom, a ostane slobodan čovek. Čekajući da istraga uradi svoj deo posla, zaključujemo da bi se moglo dogoditi da umesto zastrašenosti i ćutanja mnogih, naručilac neuspešnog atentata probudi hrabrost i kod onih koji su je davno zaboravili”, saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime