Haos u Iraku – pretnja Iranu

0

Najmanje 350 ljudi je ubijeno od 1. oktobra kada su počeli nemiri u Iraku. Korupcija, nezaposlenost i loša uprava su razlozi zbog kojih hiljae demonstranata svakodnevno protestuje širom Iraka.

Juče su iračke vladine snage ubile najmanje 40 demonstranata u Bagdadu, a nasilje eskalira neverovatnom brzinom. Na meti demonstaranata je – Iran. „Iran napolje, Iran napolje“, to je najčešća parola koju izvikuju ogorčeni mladi ljudi. U Najafu, iračkom svetilištu, demonstranti su upali u iranski konzulat, spalili gume, polomili nameštaj. „Ovo je poruka Iranu da se ne meša u unutrašnje stvari Iraka“, tvrde demonstaranti.

Ovo je drugi irački konzulat koji su demonstranti napali ove godine.

Protesti su usmerni ka vladi u Bagdadu koju gnevni demonstranti smatraju marionetom Teherana. Zapadne agencije ocenjuju da je uticaj Irana na Bagdad veliki. Da je

Teheran uspostavio veze sa političkom elitom i sa dobrim delom komandanata oružanih formacija. Osim toga, Teheran se optužuje da je preplavio Iračko tržište svojom robom, da guši domaću privredu i da je sve to postigao korumpirajući vlasti u Bagdadu.

Proteste je podržao veliki ajatolah Ali Sistani, najviši irački šiitski verski autoritet. On je pozvao spoljne sile da se ne mešaju u sukobe u Iraku. Njegov stav se tumači kao upozorenje Teheranu i njegovoim suparniku vrhovnom ajatolahu Ali Hamneiju.

Teheran takođe podržava mnoge frakcije u iračkim paravojnim snagama Hašed al-Šabi, formiranim 2014. godine za borbu protiv grupe Islamska država.

Osim toga, Iran prodaje ključnu električnu energiju i prirodni gas kako bi nadopunila irački energetski sektor i drugi je najveći izvor uvezene robe, od hrane do automobila.

Anti iranska osećanja nisu novost u Iraku. Epicentar gneva je irački politički sistem koji se sve više oslanja na Teheran. Iran održava na vlasti elitu u Bagdadu. Kakav će biti odgovor Teherana? Od toga strahuju mnogi Iračani. Teheran, međutim, smatra da su nemire u Iraku podstakle Sjedinjene američke države. Oni veruju da je dovlačenje naoružanja u Persijski zaliv siguran znak da se SAD pripremaju za napad na Irak.

Osim toga, pojačane sankcije i ekonomska blokada su pokušaj da se oslabi Teheran. Rat u Siriji je zapravo bio rat protiv Teherana. Sadašnja kriza u Iraku se u Teheranu tumači kao pokušaj SAD da Iranu stvroi još jednog neprijatelja. Teheran takođe veruje da bi početak sukoba zapadnog sveta sa Iranom, mogao krenuti iz Iraka.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime