Kriza u Moldaviji?

Kriza u Moldaviji?

Sud u Moldaviji je bivšem predsedniku i proruskom opozicionom vođi Igoru Dodonu odredio 30-dnevni kućni pritvor, kako bi tužilaštvo moglo da istraži optužbe za korupciju i izdaju.

Okružni sud u četvrti Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu doneo je odluku dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena, a njemu određen 72-časovni pritvor.

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je izjavio da je sudija izvršavao “politički nalog” prozapadne predsednice Maje Sandu, koja ga je pobedom na izborima nasledila 2020. godine.

Rekao je i da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio.

Moldavska vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa Sergiu Litvinenko je izjavio da će se slučaj voditi “strogo u skladu sa zakonom”.

Dodonovo hapšenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog vesti da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju njegova prava.

Poslednjih meseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje okrivljuju susednu Ukrajinu za “pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letelica”, što izaziva bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini, navodi Rojters.