Hapšenja u Crnoj Gori

Hapšenja u Crnoj Gori

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva juče pretresene kancelarije Privrednog suda, nakon čega je priveden predsednik te institucije Blažo Jovanić. U akciji Specijalnog policijskog odeljenja uhapšeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović, vlasnici firmi za privatna obezbeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

U Crnoj Gori nema stečajne mafije, ali ima neprofesionalnih i nedovoljno stručnih stečajnih upravnika, rekao je “Vijestima” 2017. godine predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji je juče uhapšen sa još nekoliko stečajnih upravnika.

Iz zgrade Privrednog suda juče oko 13 sati izveli su ga pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog policijskog odeljenja.

Prethodno, policajci su pretresli pisarnicu, blagajnu, kancelariju Jovanića i njegove sekretarice i izuzeli dokumentaciju.

Jovanića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim delima, oštetila državu za više desetina miliona eura.

Pretresi prostorija Privrednog suda počeli su rano juče, a njima je prisustvovao i Jovanić.

Osim Jovanića, u akciji koja se izvodi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, uhapšeno je još desetak osoba iz više crnogorskih gradova.

Iz vrha Uprave policije “Vijestima” je rečeno da su u toj akciji pretresli desetak lokacija u nekoliko crnogorskih gradova.

Po nalogu Novovića uhapšeni su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatna obezbjeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

Iz UP tvrde da se za jednom osobom intenzivno traga, a među uhapšenima je i blagajnica, izvjesna Milica J.

Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević, juče je, nakon odgođene sednice tog skupštinskog tela, kazao da očekuje da će se hapšenja nastaviti i narednih dana.

Prethodno, on je na zahtev glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića zbog akcije hapšenja Jovanića i ekipe, odgodio kontrolno saslušanje čelnika bezbednosnog sektora.

SDT je još krajem 2019. počelo da istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umešani u malverzacije zbog čega je država, navodno, oštećena za desetine miliona eura.

To tužilaštvo je, pod palicom Milivoja Katnića, u junu 2020. godine predmet na nadležnost ustupilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, koje je tokom izviđajnog postupka u oktobru 2021. godine tražilo finansijsko veštačenje dokumentacije u spornim predmetima stečaja.

Komentarišući hapšenje Jovanića, predsednik Vlade Dritan Abazović, rekao je da su rezultati najbolji odgovor na kritike vezane za eventualni nedostatak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jako sam zadovoljan. Mislim da je pravda krenula još ranije, samo što će sada dobiti još više zamaha i sve ono što će se desiti u narednom periodu je vrlo pozitivno za Crnu Goru, ali neka pričaju rezultati. Sve ostalo – politikanstvo i kritike su sastavni dio našeg političkog života i javne scene, ali rezultati su definitivno neumoljivi. Očekujem da se ovaj trend nastavi”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” šta se čekalo do sada sa hapšenjm Jovanića ako se godinama ukazivalo na njegove eventualne zloupotrebe, kazao je da je “policija ista, ali da su tužioci različiti”.

Policija je ista kao prije, a tužioci su različiti… Više puta sam javno govorio o problemima u Privrednom sudu”, rekao je on.

Kazao je da je beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije proritet u radu Vlade, kao i da se ovih dana dešavaju iznenađenja koja je najavio prilikom posete Americi.

Abazović je rekao da ne može hapšenje Jovanića dovesti u vezu sa slučajem “Solana”, ali da misli da je stečajna mafija u Crnoj Gori uzela maha.

Mislim da je takozvana stečajna mafija u Crnoj Gori uzela maha, da je napravila veliku štetu državnim interesima Crne Gore i da je ovo što se desilo jutros dobar početak da se protiv toga borimo. Nije Solana jedini slučaj u kom se desila pljačkaška privatizacija sa pečatom države, nego je jedna od mnogih. Možda je najveća kao primjer, ali definitivno nije jedina. Ovdje se dosta čudnih stvari dešavalo u prethodnom periodu. Mislim da su ih građani davno identifikovali i sada je došlo vrijeme da se polako svode računi i da svako odgovara za ono što je radio u prethodnom periodu”, rekao je premijer Abazović.