Herson grad duhova

Herson grad duhova

Stanovnica Hersona opisala je za američku televizijsku kuću CNN kako izgleda život u gradu dok traje masovna evakuacija na istočnu stranu Dnjepra.

Ukrajinske snage spremaju se da vrate kontrolu nad gradom, prvim i jedinim velikim urbanim centrom koji su ruske snage osvojile na početku invazije. Situacija je, opisala je jedna stanovnica, napeta, ljudi su emocionalno iscrpljeni, a ulice nakon 12 sati opustele. Ruski vojnici često mogu da se vide kako šetaju u civilu.

Proruska administracija proglasila je ratno stanje i preporučila, a sada i pozvala građane da se sklone jer ne može garantovati njihovu sigurnost. Grad, koji je nekada imao gotovo 300.000 stanovnika, sada je, kaže ona, grad duhova. Napuštaju ga i članovi porodica donedavne uprave ruskih kolaboracionista. “Nažalost, mnogi su prisiljeni da odu. Svako je imao svoje razloge. Ali, u potpunosti sam uverena da niko nije želeo da ode“, dodaje žena čiji identitet nije objavljen.

“Noću vidite solitere u kojima svetli samo nekoliko prozora. Danju ljude susrećete uglavnom na pijaci. Ali, već popodne je sve prazno, nigde nikoga”, ispričala je. Ona, kaže, ne planira da ide. “Iskreno, takvo pitanje me ljuti. Ovo je moja zemlja, Herson je moj dom. Učestvovali smo smo na prvim protestima protiv okupatora, borili smo se koliko smo mogli. Borba još traje,” kaže ona.