Hoće li Izrael potopiti Hamasove tunele?

Hoće li Izrael potopiti Hamasove tunele?

Izraelska vojska je ušla u južni deo pojasa Gaze, tenkovima, oklopnim transporterima i građevinskim mašinama.

Izraelska vojna vozila bila su na južnom delu glavnog puta od severa prema jugu u Gazi i, prema tvrđenjima svedoka, pucali su na automobile i prolaznike.

Izrael je većim delom zauzeo severni dio Gaze. Posle jednonedeljnog primirja probili su se i u južni deo. Oružano krilo Islamskog džihada, saveznika Hamasa, tvrdi da su njegovi borci učestvovali u žestokim sukobima s izraelskim vojnicima severno i istočno od Kan Jounisa, glavnog grada na jugu Gaze.

Izraelski tenkovi ušli su u Gazu preko granice i presekli glavnu rutu sever-jug. Izraelska vojska je rekla da put koji vodi iz Kan Jounisa prema severu “predstavlja bojno polje” i da je sada zatvoren.

UN smatraju da Gazi preti “još pakleniji scenario”.

Nema uslova za dostavu pomoći ljudima u Gazi i nigde nije sigurno.

Generalni sekretar Antonio Gutereš je apelovao na Izrael da prekine delja akcije koje bi pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi kojom upravlja Hamas i da poštedi civile od dodatnih patnji.

Izrael je razvio velik sistem pumpi koje namerava da koristi za poplavljivanje tunela ispod pojasa Gaze koje koristi militantna grupa Hamas, s ciljem da iz njih istera borce, piše Volstrit žurnal. Postavili su pet pumpi od po kilometar i po koje mogu da uliju hiljade kubika vode u tunele.

Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na “sigurnim mestima i u tunelima”.

Izrael je obavestio Vašinton o toj mogućnosti prošlog meseca.

Svetska zdravstvena organizacija je morala evakuisati svoje skladište lekova na jugu Gaze, pošto je izraelska vojska upozorila da imati kopnene operacije na tom području . To bi moglo da prekine snabdevanje hiljada ljudi lekovima, pa prete razne epidemije.

Ima informacija o porastu zaraznih bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije, svrab, žutica, proliv i krvavi proliv, tvrde lokalni izvori.

Doktor Ričard Brenan iz regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za istočni Mediteran poručio je da su zabrinuti i zbog hepatitisa E, koji se s čoveka na čoveka prenosi putem zagađene vode, i predstavlja poseban rizik za trudnice.

Zdravstveni sektor u Gazi pretrpeo je “ogroman pad”, kazao je Brenan. Trenutno radi 18 bolnica, dok je pre rata radilo njih 36. One koje su otvorene rade sa vrlo slabim kapacitetima.