Hoće li pasti Avdijivka?

Hoće li pasti Avdijivka?

Avdijivka je grad u Ukrajini u kojem se mesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao pasti, piše Njuzvik. Kako javljaju ukrajinski Telegram kanali, situacija za kijevske snage je sve kritičnija, a ruske trupe napreduju. Prošlog oktobra Rusija je pokrenula ofanzivu na naselje koje se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck, koji su okupirali Rusi.

I pored, kako su ukrajinski mediji izveštavali, velikih gubitaka, ruske snage su napredovale , pa ukrajinski Telegram kanali sad priznaju da je grad pred padom.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je da je “situacija u gradu postala kritična”, dodajući da su ruski jurišni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

“To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinske odbrane”, navodi se u objavi. “Odlučuje se o sudbini Avdijivke.”

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u severnom predgrađu Avdijivke, gde su se ukopale ruske jedinice. Ukrajinska 110. mehanizovana brigada bori se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

“Avdijivka hitno treba sveže rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade”, stoji u objavi, a dodaje se da je potrebna i municija i da je situacija kritična. To bi omogućilo ruskim snagama da konsolidiraju položaje oko Bahmuta, olakšalo njihovu kontrolu nad autoputem između Donjecka i Kramatorska i poboljšalo logističke mogućnosti Moskve u Donjecku.

Zauzimanje Avdijivke ima značajan politički značaj za Putina, jer pokazuje pobede Rusije uoči predsedničkih izbora i potencijalnog novog talasa masovne mobilizacije vojnika.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, rekao je da nedostatak finansiranja, municije i oružja, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, za Kijev znače da “postoji veliki rizik da Avdijivka padne uskoro”.

“Čini se da Putin nema tih problema, tako da je verovatnoća pada velika”, rekao je za Njuzvik, dodajući da je predsednik Volodimir Zelenski želeo odbraniti Avdijivku “bez obzira na cenu” za razliku od svog vrhovnog zapovednika Valerija Zalužnog. “Ako Avdijivka padne, to će promeniti rivalstvo između predsednika i zapovednika vojske u korist potonjeg”, rekao je Nestorović.