Rusi bombardovali Njujork

Rusi bombardovali Njujork

Rusko vazduhoplovstvo bombardovalo je Njujork, selo u delu Donjecke Narodne Republike pod kontrolom Ukrajine, javilo je u sredu nekoliko Telegram kanala koji prate sukob. Rusko Ministarstvo odbrane nije ni potvrdilo ni demantovalo napad.
Njujork se nalazi na liniji fronta, zapadno od Gorlovke i severno od grada Donjecka, između žarišta Artjomovsk (poznat u Ukrajini kao Bahmut) i Avdejevka.
Jedna brigada je, kako se izveštava, pratila ukrajinski dron bombarder „Baba Jaga“ do predstraže u blizini zaseoka, nakon čega su pozvali na vazdušni napad. Ruski bombarderi su zatim pogodili objekat teškim kliznim bombama.
Video koji je u sredu podeljen na društvenim mrežama prikazuje početnu eksploziju praćenu udarnim talasom i sekundarnom eksplozijom, što sugeriše da baza nije bila samo komandno mesto već i skladište municije.
Udar u sredu usledio je tokom bombardovanja preostalih ukrajinskih položaja u Avdejevki, koja se nalazi južno od Njujorka.
Osnovan je 1859. godine od strane grupe protestanata iz Nemačke, u sovjetsko vreme preimenovan je u Novgorodskoe, ali su ukrajinske vlasti vratile staro ime sredinom 2021.
Tokom leta 2014. nakratko je bio pod kontrolom Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD. Republika se na kraju pridružila Rusiji nakon referenduma u septembru 2022.