Holandija blokira izvoz delova za F-35 u Izrael

Holandija blokira izvoz delova za F-35 u Izrael

Apelacioni sud Holandije naložio je danas holandskoj vladi da blokira sav izvoz delova za borbene avione F-35 u Izrael u roku od sedam dana, prenosi Rojters. „Neosporno je da postoji jasan rizik da će izvezeni delovi F-35 biti iskorišćeni za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, primetio je sud.


Tužbu protiv holandske vlade podnelo je nekoliko grupa za ljudska prava, uključujući holandski ogranak Oksfama, prošlog decembra. Niži sud ranije nije naredio holandskoj vladi da zaustavi izvoz, iako je rekao da su F-35 verovatno doprineli kršenju zakona rata.


On je takođe rekao da zemlja ima veliki stepen slobode kada odmerava politička pitanja kada odlučuje o izvozu oružja. Apelacioni sud je takav argument odbacio, rekavši da politički i ekonomski interesi ne nadmašuju jasan rizik od kršenja pravila ratovanja.


Apelacioni sud je takođe rekao da je verovatno da su F-35 korišćeni u napadima na Gazu, što je dovelo do neprihvatljivih civilnih žrtava. On je odbacio i argument holandske države da ne mora da radi novu overu izvozne dozvole.