Holandija noću gasi bankomate

0

Bankomati u Holandiji neće raditi noću. Ovo je mera zaštite od sve učestalijih pljački kriminalnih bandi koje koriste eksploziv da bi opljačkale bankomate ili upale u blagajne. Potez kojim se bankomati gase svake večeri između 23 i 7 sati ujutru sledi odluku ABN Amroa ranije ovog meseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitan odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Isključivanje bankomata tokom noći stupa na snagu odmah, a biće premeštene sve novčane tačke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smestiti ih na sigurnija mesta.

U saradnji sa policijom biće sprovedene nove mere zbog kojih će novčanice biti beskorisne, ako ih ukradu kriminalci.
“Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo”, objašnjava Chris Buijink, predsednik Holandske bankarske asocijacije, i dodaje: “Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi”.
On kaže da zatvaranje lokacija za gotovinu noću treba imati mali uticaj na dostupnost keša, jer se manje od dva odsto podizanja novca na spoljnim lokacijama vrši noću.
Specijalne jedinice za borbu protiv bombaških napada na bankomate koje su uspostavile holandske policijske snage, uhapsile su više od 70 ljudi ove godine.