Hrvatsku napuštaju zbog korupcije

0

Gotovo dve trećine iseljenika koji su Hrvatsku napustili od 2013. do danas kao jedan od ključnih razloga iseljavanja ističu nemogućnost ostvarivanja prihoda koji omogućavaju normalan život. Više od polovine ističe rasprostranjenost korupcije u društvu, trećina opšti osećaj netrpeljivosti, a četvrtina loš kvalitet rada društvenih institucija.

To pokazuje istraživanje na 1126 iseljenika u EU, najviše Nemačku, Veliku Britaniju i Irsku, od kojih je tri četvrtine staro do 40 godina, mahom (66%) visokoobrazovanih. Istraživanje je sprovela grupa istraživača s Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a objavljeno je na portalu Ideje.hr. Na dnu lestvice razloga odlaska ispitanih su nemogućnost zadovoljavajućeg rešavanja stambenog pitanja (18,9%), nepodsticajno radno okruženje (17,1%) i neravnomerna razvijenost regija (5,3%).

– Loša ekonomska situacija zajedno s percepcijom da se zbog korupcije ne može ništa napraviti stvorila toksičnu mešavinu u kojoj iseljenici kao jedinu perspektivu za poboljšanje vlastite životne situacije vide napuštanjem zemlje – tvrdi Zvonimir Galić, vanredni profesor na Odseku i jedan od istraživača. Na pitanje šta bi se moralo promeniti u Hrvatskoj da se vrate, trećina misli da je to mogućnost ostvarivanja prihoda za pristojan život, a 18,4% smatra da povratak ne dolazi u obzir.