Kurti: Zna se koje smaknuo Olivera

0

“Zna se kome je Oliver Ivanović smetao i ko ga je smaknuo sa političke scene“, izjavio je lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti u intervjuu crnogorskoj Pobjedi. Govorio je i o „razmeni teritorija“, nastavku dijaloga, mini Šengenu, demarkaciji sa Crnom Gorom…Između ostalog, okrivio je kosovskog predsednika Hašima Tačija da je protivustavno pristao na podelu Kosova, za kojeg kaže i to da mu je „politička karijera na zalasku“.
U dužem intervjuu crnogorskoj Pobjedi, Kurti je naveo je da se ubistvo Olivera Ivanovića mora razjasniti, da se moraju ispitati svi osumnjičeni i svedoci, ali i da „Srbija Kosovu mora da izruči Milana Radoičića“, jednog od osumnjičenih u ovom slučaju. Prema njegovim rečima, „zna se kome je Ivanović smetao i ko ga je smaknuo“, ne precizirajući ko je u pitanju.
Nedavno je izjavio da ,,ideja razmene teritorije još uvek nije mrtva, jer je preferiraju i predsednik Kosova i predsednik Srbije“, a u ovom intervjuu ponavlja navode da je kosovski predsednik Hašim Tači pristao na „ideju etničkog razgraničenja“.
„Vučić želi razgraničenje sa Albancima kako bi podelio Kosovo, a posle i razgraničenje sa Hrvatima da bi podelio Bosnu i Hercegovinu. Sve to bi koristilo Rusiji, kako bi se posle dva propala državna udara – u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji – vratila na velika vrata, sada pomoću novog oružanog konflikta između Kosova i Srbije. Jasno je da se taj eventualni novi sukob ne bi mogao lokalizovati“, objasnio je šta je ono što on vidi kao krajnji cilj ove ideje. „Nema razmene teritorija bez krvoprolića“, jedan je od Kurtijevih zaključaka.
„Dok je tajno pregovarao sa Aleksandrom Vučićem oko naših teritorija, Hašim Tači je radio protivustavno. Takođe, dok je bio premijer, potpisao je i nekoliko sporazuma sa Srbijom štetnih za ustavni poredak, za parlamentarnu demokratiju i za opštu sigurnost na Kosovu“, naveo je Kurti.
Iako možda, kako kaže, neće imati dovoljno glasova kako bi smenili kosovskog predsednika, smatra da je „Tačijeva politička karijera na zalasku“.
„Tači je imao dve godine za svoju, odnosno za Vučićevu ideju razmene teritorija“, kazao je Kurti. Kad je reč o nastavku dijaloga, i ovog puta je ponovio da će im prioritet biti „razgovor o tome šta se od prethodnih pregovora postiglo“, ali i dodao da je potreban „dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom“. Na novinarsku konstataciju da se SAD zalažu za ubrzanje pregovora, poručuje da smatra da „ubrzanje pregovora u ovom momentu nije potrebno“.
„Istorija nas uči da je mnogo više međudržavnih sukoba počelo zbog loših sporazuma, a ne zbog nedostatka dogovora“, kazao je.
Još jednom je objasnio zašto je, prema njegovom viđenju, “mini Šengen“, ideja predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, neprihvatljiva za Kosovo.
„Jasno je da Srbija želi novu platformu koja podrazumeva njeno proširenje“, kaže, navodeći da Srbija „traži načine da formira i četvrtu Jugoslaviju“.
Dodao je i da „Albanija ne sme da ignoriše velikodržavnu politiku Srbije, njene hegemonističke interese, njenu političku prošlost prema Albancima uopšte, posebno prema Kosovu“.
Smatra da bi svaka saradnja Albanije sa Srbijom „morala da ima kao uslov odnos Srbije prema Kosovu“.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime