I Šalja u Hagu

0

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjeter Šalja prebačen je juče u pritvorsku jedinicu u Hagu, nakon što je 16. marta uhapšen u Belgiji, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Šalja se tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su krivična dela za koja je Šalja optužen počinjena otprilike između 17. maja i 5. juna 1999. godine nad licima zatvorenim u Kuksu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Šalja će se pred sudom po prvi put pojaviti 19. aprila.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu istražuju zločine koje su navodno pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine. Specijalizovano tužilaštvo je do sada podiglo optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Saljiha Mustafe, Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Redžepa Seljimijai Jakupa Krasnićija.