Eletrični trotinet – samo za starije od 14 godina?

0

Skupština Srbije će uskoro raspravljati o zakonu kojim će biti regulisana vožnja električnim trotinetom. Zakon predviđa da se strogo uredi vožnja električnim trotinetima, kojih je sve više na javnim površinama, i koji će od sada morati poštovati pravila koja važe i za bicikliste. Ovo prevozno sredstvo, brže od šest kilometara na čas, moći će voziti samo osobe starije od 14 godina uz obavezno nošenje kacige i moraće imati neku vrstu saobraćajne dozvole. Izgled, način, postupak izdavanja identifikacione potvrde za električno vozilo i koliko će ona koštati, biće uređeno posebnim pravilnikom.

Zakonom se uređuje i vožnja u kružnom toku, kao i tarifa koju vozači trebaju platiti ako zovu policiju zbog male štete u sudaru.

Veliko negodovanje u javnosti izazvale su najave izmene zakona koje predviđaju trošak izlaska policije radi uviđaja saobraćajne nezgode s manjom materijalnom štetom. U situaciji kada učesnici saobraćajne nezgode ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izveštaja o nesreći, vozač koji zahteva izlazak policije na lice mesta za uviđaj će morati to i da plati.