I Sirija u ratu u Siriji

0

Turska nastavlja ofanzivu na Kurde u Siriji, bez obzira na kritike koje dolaze iz Evrope i NATO-a.

Turski mediji su preneli da je tuska vojska jutros stigla blizu nešto zapadnijeg grada Manbija. Situacija u Siriji se komplikuje iz dana u dan. Kurdi su zatražili pomoć sirijske vlade i Damask je poslao vojsku u gradić Tel Tamer na severoistoku Sirije.

Cilj sirijske vojske je da suzbije napade Turske. Tel tamer se nalazi na auto-putu koji vodi od istoka prema zapadu, 35 kilometara od Ras al Aina, jednog od glavnih meta turskih napada. Turska vojska je saopštila da je zauzela autoput.

Kurdi su saopštili da je sa vladom u Damasku postignut sporazum da se sirijska vojska rasporedi duž granice, od grada Manbija do Derika na severoistoku.
Dogovor između Kurda i vlade u Damasku postignut je, kako se tvrdi, u jednoj ruskoj vojnoj bazi.

Australijska ministarka spoljnih poslova Maris Pejn je optužila Tursku da je jedini krivac za bekstvo boraca Islamske države iz zatvora u Siriji. Stotine boraca Silamske države juče je pobeglo iz zatvora koje kontrolišu Kurdi, za veme napada turske vojske.

Turska je odgovorna za akcije svoje vojske i paravojne formacije koje rade za nju, rekla je Pejn. Turska je odgovorna i za humanitarnu katastrofu koju si izazvali napadi njene vojske, dodala je ona.

Američki predsednik Tramp , koji je, omogućio akciju turske vojske odlukom o povlačenju trupa SAD, je u više navrata upozorio Tursku da će pokrenuti sankcije protiv nje.
Prošle godine turska ekonomija je pretrpela veliki udar. Zbog odluke o kupovini ruskih raketnih sistema S 400 turska lira jeove godine pala za 12 odsto, a samo u oktobru za skoro pet procenata. Tramp je zapretio da će „izbrisati Tursku ekonomiju“.

Mistar finansija SAD Stiven Mnuhin je objavio da je Tramp odobrio sankcije prema Turskoj. „Imamo pravo na maksimalan pritisak. U trenutku kada me predsednik pozove – mi ćemo to učiniti. Mogli bismo da prekinemo sve transakcije u američkim dolarima sa čitavom turskom vladom. To možemo u potpunosti da uradimo“, rekao ministar finansija Sjedinjenih država.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime