“Vagnerov pohod na Moskvu” imao 11 milijardi pregleda

"Vagnerov pohod na Moskvu" imao 11 milijardi pregleda

Za samo 24 sata pohod Vagner grupe na Moskvu na Telegram kanalima imao je 11 milijardi pregleda, što je deset puta više nego ikada. Taj događaj je privukao neverovatnu pažnju u Rusiji i u čitavom svetu.

Vodeća ruska televizijska mreža Pervij kanal je u noći između petka (23. juna) i subote, prekinula je program, a voditeljka Jekaterina Andrejeva je najavila senzaciju – u toku je pobuna koju je pokrenuo vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin i dodala da je „predsednik Vladimir Putin obavešten o situaciji“.
Četiri sata ranije, Prigožin je objavio svoju prvu preteću poruku na svom Telegram kanalu (Pres-služba Prigožina, zvanični nalog njegove grupe Konkord), i to je pokrenulo lavinu na društvenim mrežama.


U 12:12 po moskovskom vremenu, kada je vođa Vagnera već najavio svoju nameru da krene u pohod na Moskvu i upozorio sve „da se ne opiru“, nalog AP Vagner na mreži Telegram poslao je poruku: „Načinaem“ („Idemo“) i ta reče je postala je viralna sa pola miliona pregleda.
Napredovanje Vagnerovaca prema Moskvi je dobilo 11 milijardi pregleda.
U subotu su Prigožinovi mediji, društvene mreže i novinska agencija Riafan.ru blokirani u Rusiji, ali su njegove poruke, koje su širili drugi, dominirale na mrežama. U 19:25, kad je najavio povlačenje Vagnerove grupe kako bi sprečio „rusko krvoproliće“, privukla je 9,3 miliona pregleda – ne računajući milione komentara. Društvene mreže su porazile ruske TV kanale bez obzira što je od početka rata u Ukrajini kontrola intereneta znatno strožija, ali Rusi koji traže informacije naučili su da zaobilaze prepreke. I kao poslednji dostupan sajt, besplatna aplikacija Telegram postala je dominantna u Rusiji i medij koji preuzima primat u informisanju.

Prigožin je veliku pažnju pridavao društvenim mrežama, za njega je to bio dominantan kanal propagande kojim se suprotstavljao konzervativnim metodama kremaljskih medijskih savetnika. On je „kralj trolova“ kojem je „vidljivost“ na mrežama najvažnija. Upadljivo nesnalaženje državnih medija „RT i „Sputnjik“ njihova šefica Margarita Simonijan je objasnila da je za vikend bila van dometa, na „krstarenju Volgom“.