Incident na pres-konferenciji Trandafilove

0

Press- konferenciju predsednice Specijalnog suda u Hagu Ekaterine Trandafilove,koja je jutros počela u Prištini, prekinula su dva mladića zvižducima i uzvicima da Specijalni sud „nije pravedan i da je to sud koji želi da promeni istoriju“.

Oni su izjavili da ne mogu da dozvole obraćanje predsednice Specijalnog suda jer je ona predstavnik suda koji ne može da donese pravdu. „Ovaj sud želi da promeni istoriju rata na Kosovu, jer je to bio oslobodilački rat protiv srpskog agresora“, izjavio je jedan od dvojice mladića koji su prekinuli obraćanje Trandafilove. On smatra da je Trandafilova došla u Prištinu da bi popularisala sud i legitimisala njegov rad.

Kad su njih dvojica napustili salu, Trandafilova je rekla da se „loše oseća što ne razume albanski jezik, pa nije shvatila šta su izjavili mladići koji su zviždali i prekinuli press-konferenciju“.

Mediji navode da je policija uhapsila dvojicu mladića, za koje se tvrdi da su pripadnici Socijaldemokratske stranke Kosova.

Neposredno pre početka press-konferencije ispred zgrade je istaknut transparent, na engleskom jeziku na kojem je pisalo da „Specijalni sud brani srpski genocid“. Dvojici ljudi koji su držali transparent prišla je policija i legitimisala ih i sklonila sa tog mesta, navode prištinski mediji.