Iran: Nemamo veze sa napadom na Rušdija

Iran: Nemamo veze sa napadom na Rušdija

Iran je kategorički odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rušdija, britanskog pisca i autora Satanskih stihova koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u. Porodica Salmana Rušdija rekla je da osjeća “veliko olakšanje” jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodavši da je i dalje “u kritičnom stanju”, ali je već mogao reći nekoliko reči.

Britanac poreklom iz Indije, čiji je roman Satanski stihovi doveo do pretnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je treblo da održi predavanje u državi Njujork, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhapšen i izjasnio se da nije kriv.

“Kategorički demantujemo” bilo kakvu vezu između agresora i Irana i “niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran”, rekao je Naser Kanani, portparol ministarstva spoljnih poslova, u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad.

Godine 1989. u Iranu je izdata fatva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rušdija i sve povezane s izdavanjem Satanskih stihova. Iranska vlada ukinula je1998. fatvu pa je Rušdi posljednjih godina živeo relativno mirno.