Iran raketama napao Pakistan

Iran raketama napao Pakistan

Pakistan je oštro osudio iranski vazdušni napad u kojem je ubijeno i dvoje dece. Pakistan je to nazvao ‘neisprovociranom povredom njihovog vazdušnog prostora‘ i najavio odmazdu, javlja CNN.

Iran tvrdi da je upotrebio ‘precizne rakete i dronove‘ kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Jaiš al-Adl, u Iranu poznate kao Jaish al-Dulm u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Baločistan, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

Do ovog je napada došlo jer je Iran lansirao rakete u severnom Iraku i Siriji u ponedeljak. To je najnovija eskalacija neprijateljstava na Bliskom istoku gde izraelski rat u Gazi preti da preraste u širi regionalni sukob.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je navodi da je u napadu na njihovu teritoriju ubijeno dvoje nedužne dece, a upozorili su Iran na ozbiljne posledice.

– Još više zabrinjava što se ovo dogodilo uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana, tvrdi ministarstvo.

Nakon napada, nuklearno naoružani Pakistan je uložio oštru notu iranskom ministarstvu spoljnih poslova u Teheranu i rekao da će odgovornost za posledice biti direktno na Iranu.

Militantna grupa Jaish al-Adl kasno sinoć je rekla da je iranska revolucionarna garda upotrebila šest jurišnih bespilotnih letelica i niz raketa te uništila dve kuće u kojima su živele žene i deca njihovih boraca.

Poginule su devojčice od osam i 12 godina, a najmanje četiri osobe su ranjene. Meta udara je bila i džamija u blizini napadnutih kuća.

Jaiš al-Adl ili Vojska pravde separatistička je militantna grupa koja deluje s obje strane granice, a ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njihov je cilj nezavisnost iranskog Sistana i pokrajine Balučistan.